Foto: Rhalda Jansen
Ambitie 4
De kracht van jonge Rotterdammers benutten
De jeugd heeft de toekomst, maar we benutten hun ideeën en creativiteit nog onvoldoende. Door nauwer samen te werken met onderwijsinstellingen, verenigingen en organisaties als Young010, kunnen we beter elkaars kennis delen.
Brainstorm met jeugd Rotterdam
Young010 on tour. In samenwerking met de gemeente startte Young010 in september wijkgesprekken in: Rotterdam-Centrum, -Zuid, -Oost, -Noord en -West. We legden de opbrengsten en suggesties van de gesprekken met de jongeren vast. Jongeren geven aan dat er behoefte is aan passende voorlichting vanuit een betrouwbare instantie. Ze ervaren alles wat je moet regelen als je 18 wordt als ingewikkeld en onoverzichtelijk. Young010 zal het totaal aan opbrengsten en suggesties van de bijeenkomsten aanbieden aan de raad.
Dit deden we in 2021
We overhandigden een rapport aan het college van B&W dat voortvloeide uit de Jongerentop010 die in 2020 plaatsvond. Tijdens deze top gingen jongeren onder meer in gesprek met burgemeester Aboutaleb, wethouder Kathmann en arts Diederik Gommers. In het rapport stonden drie adviezen waar we als gemeente mee aan de slag moeten. De 3 adviesthema’s zijn: Onderwijs, Mentaal welzijn en Toekomstperspectief. De drie adviesthema’s werden onder meer toegepast binnen het uitvoeringsprogramma ‘Herstelaanpak Jongeren COVID-19’ vanuit het cluster MO. Extern staat dit programma bekend als Rotterdam Sterker Door Jongeren. Vanuit het programma ‘Betrokken stad’ zijn we aangesloten bij de Herstelaanpak.
Dit in het kader van jongerenparticipatie. Onze taak is het betrekken van jongeren bij het meedenken, meebeslissen en meedoen binnen de Herstelaanpak Jongeren COVID-19. Een concreet voorbeeld van jongerenparticipatie zijn de jongerenhubs. Hier kunnen jongeren meedenken en meebeslissen over de programmering binnen de hubs. Kernboodschap hierbij is: ‘Voor Jongeren, Door Jongeren’. Uitkomsten Jongerentop10 omgezet in advies voor gemeenteraad | lokaal.org
Afleveringen Jongerentop010
Dit gaan we doen in 2022
We verwachten in 2022 binnen de veertien gebieden minimaal één jongerenhub per gebied te realiseren. In het kader van jongerenparticipatie blijven we vanuit het programma ‘Betrokken stad’ aangesloten bij de ontwikkeling van de jongerenhubs.
Kinderwijkraad
Met de opzet van een Kinderwijkraad willen we kinderen met een open blik naar hun eigen wijk laten kijken. Samen met leerkrachten en vertegenwoordigers van de gemeente praten we over allerlei onderwerpen. Denk aan veiligheid in de buurt, verkeer, armoede, speelplekken en gezondheid. Waar het kan, lossen we de problemen met elkaar op. Zo leren kinderen om samen te werken en om te gaan met verantwoordelijkheid. Ook krijgen ze meer binding met hun wijk en leren ze de betekenis kennen van participatie en ‘actief Rotterdammerschap’.
Dit deden we in 2021
We evalueerden dit jaar de Kinderwijkraad pilot op de Paus Johannesschool in Lombardijen. Vanwege de hoge druk op het basisonderwijs in 2021, is er voor gekozen om het project uit te stellen.
Dit gaan we doen in 2022
Kinderen en jongeren verdienen een plek in het nieuwe bestuurlijke stelsel ‘Wijk aan Zet’. Hoe en op wat voor manier gaan we in 2022 onderzoeken in samenwerking met experts vanuit de gemeente, vertegenwoordigers van het basisonderwijs en natuurlijk de kinderen zelf.
Kinderburgemeester gemeente Rotterdam
Leren meedenken, een mening vormen, daarover met elkaar praten en tot een besluit komen; het is fundamenteel voor de democratie. Kinderen mogen echter nog geen stem uitbrengen bij verkiezingen. Daarom moeten wij ze op een andere manier horen. Met het kinderburgemeesterschap leren kinderen aangeven en te formuleren wat ze nodig hebben. De kinderburgemeester - een kind uit groep 8 van de basisschool - kan aandacht vragen voor belangrijk thema’s. Bijvoorbeeld pesten, het klimaat of een betere speelomgeving. Ook gaat de kinderburgermeester mee op werkbezoek. Met de installatie van een kinderburgemeester versterken we onze inzet op het gebied van jeugdparticipatie. Kinderburgemeester | rotterdam.nl Wordt uw basisschoolleerling de eerste kinderburgemeester van Rotterdam? | onderwijs010.nl
Dit deden we in 2021
In mei organiseerden we een meedenksessie voor basisscholen in Rotterdam, waarvan we de input verwerkten in het projectplan ‘Kinderburgemeester’. Accounthouders van de afdeling Onderwijs nodigden vervolgens scholen uit om zich aan te melden voor de verkiezing.
We werken aan een geschikt aanmeldproces voor kinderen via het platform Kinderburgemeester/rotterdam.nl. Daarnaast betrokken we kinderen van een Rotterdamse basisschool bij het testen van de communicatiemiddelen.
Dit gaan we doen in 2022
In januari 2022 start de Kinderburgemeester verkiezing. Dit communiceren we via relevante (online) mediakanalen en we trappen af met de promotievideo. Het plan is om uit alle aanmeldingen vijf kinderen uit te nodigen voor de selectiedag. Op deze dag - die zal plaatsvinden in april 2022 in het Stadhuis - kunnen de kandidaten zich presenteren aan het jurypanel. De winnaar zal officieel worden beëdigd als kinderburgemeester.
Vanaf augustus 2022 zal de verkozen kinderburgemeester een schooljaar lang het ambt bekleden. Bijbehorende taken zijn onder meer het meepraten over belangrijke beleidsthema’s voor kinderen en lintjes doorknippen bij ceremoniële gebeurtenissen. De kinderburgemeester wordt altijd bijgestaan door een begeleider. Een rol die wordt vormgegeven in samenwerking met de afdeling Onderwijs.
Verder gaan we een pagina aanmaken op het participatieplatform ‘Mijn Rotterdam’. Hier plaatsen we bijvoorbeeld een poll met vragen over met welke thema’s de kinderburgemeester zich zou moeten bezighouden.
Samen Sterk Voor De Jeugd
De komende jaren staan in het teken van; ons netwerk versterken, in verbinding blijven en kennis uitwisselen met jongeren. We beschikken op stedelijk, landelijk en Europees niveau over werkgroepen die niet alleen over, maar vooral met de jongeren praten. Zij kunnen over verschillende onderwerpen meedenken, meebeslissen en meedoen. Van het bedenken en uitvoeren van initiatieven voor de stad, tot het creëren van oplossingen tijdens de coronacrisis en het meedenken over digitale inclusie.
Dit deden we in 2021
Vanuit het programma Betrokken stad zijn we aangesloten bij projecten op lokaal, landelijk en Europees niveau. Voorbeelden hiervan zijn Young010, Ministerie van BZK en de EUDigit. Ter voorbereiding van de EUDigit organiseerden we - samen met de programma’s Goed Geregeld (DV) en Smart City (SO) en Betrokken stad - een sessie waar ook jongeren aan deelnamen. We haalden input op over hoe jongeren digitaal onderwijs ervaarden tijdens corona. De resultaten hiervan presenteerden we tijdens de EUDigit. In februari 2021 werden de leerpunten van deelnemende steden met elkaar vergeleken en verbonden. Ook waren er meerdere sprekers die hun kennis deelden over digitale inclusie bij jongeren. Vanuit alle steden gingen jongeren met elkaar in gesprek. De eerste sessie - over onderwijs tijdens een lockdown - werd begeleid door collega Josje van Nes. De tweede sessie ging over Europees burgerschap en hoe jongeren daar tegenaan kijken.
Dit gaan we doen in 2022
Vanuit het programma Betrokken stad voeren we op lokaal niveau gesprekken met stichtingen als Netwerk Nieuw Rotterdam en Stichting Platform Katendrecht. Stichtingen die jongeren stimuleren om hun mening te geven en om mee te praten over de stad.
Door beter samen te werken met lokale partijen willen we een grotere én bredere groep jongeren bereiken. Wellicht dat het creëren van een Rotterdamse jongerencoalitie - bestaande uit de lokale partijen - hier een mooie bijdrage aan kan leveren.
Roffa Takkies geeft jongeren uit Rotterdam-Zuid een stem
De potentie van de jeugd (op Zuid) is enorm, maar de worstelingen zijn ook groot. Hoe zien jongeren de wereld om hun heen? En hoe kunnen we samen met de jeugd leren en ontwikkelen? Om de leefwereld van jongeren beter te begrijpen, heeft een aantal jongeren het platform ‘Roffa Takkies’ opgericht. ‘Roffa’ is straattaal voor Rotterdam (en stoer/ruig betekent in het Surinaams) en ‘Takkies’ is straattaal voor ‘praatjes’. De jonge oprichters van Roffa Takkies zijn het zat dat er steeds over, maar niet met hen wordt gepraat. Ze gaan zelf op pad om echte verhalen op te halen en jongeren een stem te geven. Ze bespreken en delen allerlei (persoonlijke) thema’s uit het leven van jongeren. Iemand die bijvoorbeeld vertelt over hoe het is om als jongere met een biculturele achtergrond op te groeien op Zuid of meer algemene zaken, zoals de impact van corona op het leven van jongere met een biculturele achtergrond. Via podcasts, straatinterviews, blogs, diepte-interviews en columns nemen de Roffa Takkies Rotterdammers mee in hun wereld. Bekijk bijvoorbeeld de livestream discussie met wethouder Judith Bokhove. Er is vanuit het herstelplan budget beschikbaar gesteld om - samen met Stichting IKBENWIJ - het geluid van de jongeren te laten horen. Met de Betrokken stad kijken we hoe we Roffa Takkies kunnen helpen een nog grotere groep te bereiken. Roffa Takkies instagram | instagram.com/roffatakkies