Foto: Rotterdam make it happen

De toekomst

We startten het meerjarige uitvoeringsprogramma Betrokken stad om collegetarget 14 te behalen. De afgelopen jaren bleek meer dan ooit dat het bouwen van een inclusieve democratie in de organisatie, wijk én stad een opgave van de lange adem is. Een opgave die deel uitmaakt van een veel bredere maatschappelijke ontwikkeling die we gezamenlijk moeten faciliteren en versnellen. We zetten al flinke stappen in de goede richting, maar we zijn er nog niet.

Participatie noodzakelijk

Uit de resultaten van de Omnibus enquête blijkt dat - ondanks alle ontwikkelingen - Rotterdammers nog onvoldoende de effecten merken in de wijk. Dit is deels te verklaren doordat verschillende projecten binnen het programma vertraging opliepen en bestaande participatieprocessen in 2020 en 2021 enorme hinder ondervonden van de COVID-19 maatregelen. Het is nu tijd om de mouwen op te stropen en de schade in te halen. Want participatie is bij het herstel van de stad niet alleen belangrijk, het is noodzakelijk.

Betrokken stad gaat door

Als gemeente moeten we de veerkracht en betrokkenheid van onze inwoners benutten. Dat verwacht de stad ook van ons. Daarom gaan we door met het uitvoeringsprogramma en zal de Betrokken stad ook het College van 2022-2026 helpen bij de realisatie van stedelijke opgaven. In de volgende editie verrijken we het programma met de doelstellingen van het nieuwe coalitieakkoord. De Betrokken stad bouwt mee aan een wijkdemocratie die oog heeft voor het grote geheel én de menselijke maat, de ambitie van ‘Wijk aan Zet’ en ‘Werken in stad en wijk’. Een democratie waarin wijkraad, bewoners, ondernemers, organisaties én de gemeente samenwerken aan de ontwikkeling van de wijk.

Lopende projecten

De komende jaren gaan we in ieder geval verder met de doorontwikkeling van hybride participatie. De combinatie van offline en online meedenken en -beslissen zorgt voor meer diversiteit in gehoorde stemmen. Ook voeren we lopende projecten, zoals de Kinderburgemeester, verder uit en blijven we werken aan de acties die volgen uit de adviezen van de Ombudsman en Rekenkamer.

Slimmer samenwerken

Binnen onze organisatie voor stad en wijk kan en moet de samenwerking beter, slimmer en zichtbaarder. Er zijn nog te veel regels, cultuurverschillen en verschillende systemen. Zaken die een soepele samenwerking in de weg staan. Hoewel het op veel plekken steeds beter gaat, is het nog niet vanzelfsprekend en het moet echt anders. Uiteindelijk moet de Rotterdammer zien en ervaren dat onze werkwijze en de dingen die we doen passend en logisch zijn.

Zichtbaar beter

In 2021 gingen we langs verschillende lijnen met elkaar aan de slag met het ‘doen’ als centraal thema. Er loopt bijvoorbeeld een experiment waarbij collega’s zichtbaar in de wijk aanwezig zijn. Ze dragen een groene jas met gemeentelogo en zijn direct aanspreekbaar voor Rotterdammers. Ook openen we wijkhubs waar bewoners, collega’s en samenwerkingspartners elkaar treffen voor het werk in de wijk. Verder delen we kennis en ervaringen met elkaar, zodat we het werk voor de stad nog beter kunnen doen. In de podcastserie ‘De Betrokken Dienstverlener’ is te horen hoe verschillende collega’s invulling geven aan dienstverlening en werken in stad en wijk.

Betrokken wijken

Tot slot gaan we in 2022 stadsbrede programma’s wijkgerichter opzetten. We gaan effectiever samenwerken in de wijken, mensen en middelen gerichter inzetten en de samenwerking met bewoners en ondernemers verbeteren. Want een Betrokken stad bestaat uit betrokken wijken.