Iris van den Broek

Omgevingswet

De Omgevingswet gaat over een andere verdeling van verantwoordelijkheden tussen overheid en samenleving. Het gaat hier in eerste instantie over alles in de fysieke leefomgeving. Als direct betrokkene krijg je meer ruimte en wordt participatie zelfs verplicht. De nieuwe wet is een jaar uitgesteld en gaat - onder voorbehoud - in op 1 juli 2022.

Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. Zodra de wet er is, kunnen we niet meer om participatie heen: de relatie tussen samenleving en overheid wordt anders. Wat betekenen de veranderingen voor de samenwerking? Hoe gaan we om met ruimte en een andere verdeling van verantwoordelijkheden? Hoe geven we vertrouwen en hoe gaan we om met de verschillende belangen van de direct betrokkenen? Hoe dan ook: om goede antwoorden te kunnen geven, is participatie een noodzakelijk onderdeel. Omgevingsvisie Rotterdam | Rotterdam.nl

In 2021 is de ontwerp omgevingsvisie opgesteld, waarin alle grote opgaven staan waar Rotterdam ruimte voor moet bieden. De visie is het resultaat van vele gesprekken met professionals, bewoners, ondernemers, organisaties en ambtenaren. Begin 2021 sloten we de inputronde af met een oproep van de ‘Omgevingstafel’ en vlak voor de zomer was de presentatie van de ontwerp omgevingsvisie. We nodigden Rotterdammers en andere belanghebbenden uit om feedback te geven en inmiddels zijn de reacties binnen. We gebruiken de rest van het jaar om de ontvangen zienswijzen te verwerken in een verbeterde omgevingsvisie. De gemeenteraad zal eind 2021 de omgevingsvisie vaststellen.

Uitleg over wat de Omgevingsvisie inhoudt

2022 zal in het teken staan van werken met de omgevingsvisie. Om te beginnen, komt er een lanceringscampagne om Rotterdammers bekend(er) te maken met de omgevingsvisie. De volgende stap is het concretiseren van de keuzes die de omgevingsvisie met zich meebrengt. Dit vraagt om voorbeeldprojecten, waarbij we belanghebbenden kunnen spreken over gevolgen en mogelijke oplossingen van gemaakte keuzes.

Foot: Peter Schmidt

Aan de slag met de participatie binnen de Omgevingswet

Voor de uitvoering van de Omgevingswet wordt participatie nog vormgegeven. Dit is ook door de eerste Kamer vastgelegd in de motie Nooren. Hier in staat dat gemeenten participatiebeleid op moeten stellen, waarin zij vastleggen wat de spelregels voor participatie zijn voor de instrumenten Omgevingsvisie, Omgevingsprogramma, Omgevingsplan en Vergunningen.

De participatie zal natuurlijk aansluiten op alle andere trajecten waar we in Rotterdam al mee bezig zijn. Het streven is om de participatievoorstellen vóór de invoering van de Omgevingswet vastgesteld te hebben door de gemeenteraad.