Foto: Hester Blankestijn

Samenwerking met

initiatiefnemers

In 2020 deden de Ombudsman en de Rekenkamer onderzoek naar de samenwerking tussen Rotterdammers met ideeën voor de stad en de gemeente. Beide onderzoeken laten zien dat hulp van de gemeente vaak cruciaal is voor het realiseren van een burgerinitiatief. Deze hulp kan echter wel beter worden georganiseerd. Initiatiefrijke Rotterdammers die geld of ondersteuning zoeken via de gemeente, zien door de bomen het bos niet meer.

Zoals de dienstverlening voor initiatieven nu is georganiseerd, levert de gemeente niet wat zij aan de voorkant belooft. Op het moment dat de dienstverlening niet naar behoren verloopt leidt dit tot frustraties bij initiatiefnemer en ambtenaren. De aanbevelingen van de Rekenkamer en de Ombudsman sluiten voor een groot deel aan bij de ambities van de gemeente om beter samen te werken met de stad. Ze bieden een kans om de in gang gezette ontwikkelingen met onder andere ‘De Betrokken stad’, ‘Werken in Stad en Wijk’ en ‘De Wijk aan Zet’ te versterken.

Aanbevelingen, moties en toezeggingen

De gemeenteraad heeft tijdens de bestuurlijke behandeling de vijf aanbevelingen van de Ombudsman en zeven van de tien aanbevelingen van de Rekenkamer overgenomen. Bij de bespreking van de rapporten zijn vijf toezeggingen gedaan en twee moties aangenomen. Met vertegenwoordigers van alle gemeentelijke clusters is gewerkt aan een Plan van Aanpak om uitvoering te geven aan de moties, aanbevelingen en toezeggingen. In deze en volgende edities van de Betrokken stad nemen we de voortgang op dit Plan van Aanpak mee. De negentien moties, aanbevelingen en toezeggingen zijn gestructureerd in vijf thema’s die passen binnen de ambities van de Betrokken stad. Er is een ‘praatplaat’ ontwikkeld om intern te helpen het gesprek over deze thema’s te voeren en om binnen elk cluster stappen te zetten in de uitvoering van de aanbevelingen.

Hieronder vindt u het overzicht van de aanbevelingen. Klikt u in het plan van aanpak op op een van de aanbevelingen, dan komt u vanzelf op de pagina waar staat wat we al deden en wat er nog staat te gebeuren. Bekijk hier de rapportages en aanbevelingen. Op 26 november 2020 heeft de raad 5 aanbevelingen van de Ombudsman uit het rapport “Wees Welkom” overgenomen. De 10 aanbevelingen van uit het rapport van de Rekenkamer “Burgers op de Bres” zijn met uitzondering van de aanbevelingen 6, 8 en 9 ook overgenomen. Zie hiervoor het raadsbesluit 20bb17394 in combinatie met 20bb18175.

Plan van aanpak

1. Doorontwikkeling Initiatieventeam

Meerdere aanbevelingen betreffen het introduceren van een Initiatievenloket. In 2020 startten we al met een Initiatievenloket voor Rotterdammers met vertegenwoordigers uit alle clusters. Via het loket kunnen Rotterdammers een initiatief indienen. Vervolgens zorgt het Initiatieventeam ervoor dat het bij de juiste regeling/afdeling belandt of het team neemt het initiatief zelf in behandeling. Komend jaar maakt het Initiatieventeam nog een verbeterslag met betrekking tot de communicatie en interne werkafspraken.

2. Digitale participatie

Het tweede spoor gaat over Digitale Participatie; het verbeteren van de toegankelijkheid voor initiatiefrijke Rotterdammers. In februari 2021 startten we met het ontwikkelteam met de bouw van het digitaal participatieplatform ‘Mijn Rotterdam’. Dit platform gaat ook voorzien in de behoefte van het aanvragen van subsidies voor initiatieven. In het tweede kwartaal kon het college met de eerste testversie aan de slag en twee wijken selecteren ten behoeve van de collegevisie 'Wijk aan Zet'. Mijn Rotterdam wordt dé plek voor digitaal meedenken, meedoen en mee beslissen over wat er gebeurt in je stad en wijk. Daarnaast wordt een handrijking uitgewerkt voor het organiseren van hybride participatie als aanvulling op de handreiking Digitale participatie die in 2020 is ontwikkeld. De combinatie van online én offline wordt voor een maximaal bereik.

Foto: Gemeente Rotterdam

3. Cultuur & Training

Een aantal aanbevelingen van de Rekenkamer gaat in op het beter faciliteren van ambtenaren bij het samenwerken met initiatiefrijke Rotterdammers. Niet alleen door trainingen, maar ook door de aandacht die initiatieven krijgen in gesprekken op de afdelingen. Vanuit het uitvoeringsprogramma Betrokken stad startte een aantal projecten die hierbij aansluiten. Bijvoorbeeld de trainingsmodule ‘MeedenkenMeedoen’ voor Rotterdamse ambtenaren en de leergang ‘Democratisch Vakmanschap’ die in 2022 start.

4. Onderzoek

De Rekenkamer merkt op dat de gemeente Rotterdam meer zou kunnen stilstaan bij de samenwerking met initiatiefrijke Rotterdammers en de toegevoegde waarde voor de stad. Om hier meer inzicht in te krijgen, wordt in 2021 een onderzoek uitgevoerd naar de impact van maatschappelijke initiatieven en voeren we enkele klantreizen uit met initiatiefnemers. Daarnaast voerde de Erasmus Universiteit Rotterdam in 2020 een onderzoek uit naar 17 participatieinstrumenten (CLEAR-onderzoek). Tot slot geven we in 2021 - met een klanttevredenheidsonderzoek onder initiatiefnemers - uitvoering aan de motie ‘Streven naar meer tevredenheid onder Rotterdamse initiatiefnemers’.

Foto: Jan vander Meijde

Foto: Marc Heeman

5. Communicatie

Het laatste spoor betreft de aanbevelingen van de Ombudsman om de communicatie over participatiemogelijkheden te verbeteren. Hiervoor wordt - onder regie van het cluster Dienstverlening - een brede overkoepelende communicatieaanpak opgesteld. Enerzijds om Rotterdammers beter te informeren over de participatiemogelijkheden. Anderzijds om de clusters te ondersteunen bij het inspireren en faciliteren van collega’s om meer samen te werken met Rotterdammers. In dit traject wordt ook de uitvoering van de motie ‘Go tell it on the mountains’ meegenomen.