Geen woorden maar data

Rotterdam heeft een enorme hoeveelheid digitale gegevens, beter bekend als data. Door verschillende data te combineren en te analyseren krijgt onze gemeente steeds meer informatie. Die informatie gebruikt de gemeente om allerlei

vraagstukken op te pakken, en taken beter en sneller uit te voeren. Dit werken op basis van data is zo belangrijk, dat de gemeente er het programma Datagedreven werken voor heeft opgezet.

Een greep uit de resultaten

image

Alternatieven voor aardgas

image

Rotterdams opgroeien in beeld

image

Inzicht in Rotterdamse voorzieningen

“Datagedreven werken stelt Rotterdam in staat data te combineren en complexe analyses uit te voeren. We hebben in korte tijd enorm veel kennis opgebouwd en daar ben ik trots op.”

Peter de Klein - Programmamanager bij Bestuurs- en concernondersteuning

Datagedreven werken

Het programma Datagedreven werken biedt een uitgebalanceerd analyseplatform en datamanagement. Het houdt ook rekening met privacy en ethiek. De Ethische Data Assistent helpt medewerkers antwoord te geven op de vraag of alles wat je met data kan doen, ook wenselijk is. Het gebruik van data helpt in veel gevallen om maatschappelijke opgaven beter uit te voeren. Maar dit gebeurt niet vanzelf. Het programma Datagedreven werken ondersteunt de organisatie hierbij. Dat gebeurt bijvoorbeeld door collega’s anders te laten kijken naar hun uitdagingen en door oplossingen te laten zien die op data zijn gebaseerd. Op een andere manier werken dus.

Een greep uit de resultaten

Alternatieven voor aardgas

In 2050 gebruikt Nederland geen aardgas meer om te koken en te verwarmen. Alternatieven zijn nodig, en Rotterdam werkt daaraan. Met het ‘Rotterdam Aardgasvrij Model’ heeft de gemeente een rekenmodel ontwikkeld dat laat zien welke alternatieven het goedkoopste, en dus beste, zijn voor welk gebied. Het model bevat informatie over het aantal woningen in een gebied, over de transitiekosten per woningtype, over de staat van de woningen en over de benodigde infrastructuur. Zo wordt in één oogopslag zichtbaar wat het beste alternatief is.

Rotterdams opgroeien in beeld

Kunnen kinderen kansrijk, veilig en gezond opgroeien? Om dit per wijk te kunnen zien, maakte de gemeente het ‘Wijkfocus’-dashboard. Dit dashboard brengt verschillende factoren en maar liefst 320 indicatoren met elkaar in verband. Het gaat bijvoorbeeld over hoe de opvoedvaardigheden van ouders samenhangen met het schoolsucces van kinderen. Door dergelijke aandachtspunten inzichtelijk te maken, kunnen nu de gemeente en netwerkpartners in de wijk kinderen en gezinnen passend ondersteunen. Wat een verschil met kortgeleden, waarbij medewerkers nog zelf eindeloze Excel-analyses maakten!

Inzicht in Rotterdamse voorzieningen

Gebouwen met een bibliotheek of apotheek, schoolgebouwen en andere gebouwen met voorzieningen, zijn vaak eigendom van woningcorporaties of van particulieren. Hierdoor was er geen volledig inzicht in welke voorzieningen er zijn in welk gebied. Een digitaal dashboard biedt dat inzicht nu wél. Het dashboard laat alle voorzieningen in de stad zien. Stedenbouwkundigen, beleidsmakers en planologen kunnen bijvoorbeeld bij plannen voor nieuwe woningen in een gebied zien of er een basisschool nodig is. Het dashboard is beschikbaar voor gemeentelijk gebruik. Bekijk dit filmpje om te zien hoe je met het dashboard kunt werken.

“Met het dashboard voor kinderen zien we bijvoorbeeld welke factoren en indicatoren een rol spelen bij voortijdig schoolverlaters. Zo kunnen we preventief werken en vroegtijdig ingrijpen.”

Linda Verboom - Beleidsadviseur bij Maatschappelijke Ontwikkeling

Meer weten over Datagedreven werken?

Ga dan naar de RIO-groep Geen woorden maar data of neem contact op met programmamanager Peter de Klein.