Onze digitale tweelingstad
Het gemeenteprogramma Digitale Stad brengt het fysieke, sociale en digitale Rotterdam samen in één 3D-versie van Rotterdam, de ‘digitale tweelingstad’. Door Rotterdam driedimensionaal zichtbaar te maken en dit te verbinden met real time informatie over het
functioneren van de stad, kan iedereen zien hoe bijvoorbeeld een nog te bouwen gebouw zijn omgeving beïnvloedt, verkeersstromen verlopen en zo meer. Dat maakt het zoeken naar oplossingen een stuk makkelijker.
Een greep uit de resultaten
Zalmhaventoren in 3D
Jouw buurtplein 3D inrichten
3D-voorbereiding op calamiteiten
“Dit programma inspireert! Samenwerken aan nieuwe producten met enthousiaste collega's en experts uit binnen- en buitenland. Kennis en contacten opdoen buiten de organisatie verruimt de blik en geeft mij energie.”
Ingrid Klunne - Gegevensmakelaar bij Bestuurs- en concernondersteuning
Een greep uit de resultaten
Zalmhaventoren in 3D
Met 215 meter is de Zalmhaventoren de hoogste woontoren van de Benelux. Hoe mooi is het om deze toren driedimensionaal op je smartphone te zien! Dat kan met de Zalmhaven-app. Gebruikers zien een projectie van de toren in aanbouw en daarmee het effect van het bouwproject op de omgeving. Omwonenden hebben vaak vragen als: neemt het nieuwe gebouw zonlicht weg? En hoe past de begane grond van het gebouw - vaak met winkels en restaurants - in de directe omgeving? De app maakt het makkelijker om hen bij nieuwe bouwprojecten te betrekken en inzicht in de impact te geven.
Video Zalmhaven-app
Jouw buurtplein 3D inrichten
In een proefproject praatte een groep geïnteresseerde omwonenden digitaal mee over de inrichting van een plein. Hoe dat werkte? De groep maakte eerst een plan via de app. Vervolgens liepen ze met hun telefoon over het plein om hun plan geprojecteerd te zien. In de nabije toekomst wil de gemeente met deze app meer mensen mee laten doen met plannen maken voor hun buurt. De app geeft de kaders en verschillende mogelijkheden aan. Bewoners kiezen zelf waar en wanneer ze deelnemen. Bijkomend voordeel: de gemeente kan bij een digitaal bewonersplan sneller beslissen of ze hiermee instemt. Bekijk deze infographic voor meer informatie over het proefproject.
Video buurtplein inrichten
3D-voorbereiding op calamiteiten
Hoe vergroten we de veiligheid in en om een gebouw? De gemeente doet een proef door een 3D-versie van een gebouw en zijn omgeving te maken. Het is daardoor mogelijk dit gebouw van buiten en van binnen op een beeldscherm te zien, en bepaalde verdiepingen of bijvoorbeeld het trappenhuis te selecteren. Met deze mogelijkheden test de gemeente hoe politie, brandweer en ambulancedienst de risico’s in een gebouw kunnen inschatten als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Hoe beter zij inzicht hebben in de structuur van een gebouw, hoe doelgerichter zij hulp kunnen verlenen. De gemeente werkt hierin nauw samen met de Rotterdamse hulpdiensten.
Video voorbereiding calamiteiten
Digitale Stad wint!
De Digitale Stad won de internationale GEOBIM Award 2020 voor ‘Excellence in Digital Cities’! Nieuwsgierig? Op deze pagina lees je meer over deze bijzondere prijs.
Meer weten over Digitale Stad?
Ga dan naar de RIO-groep Rotterdam digitaal of stuur een e-mail naar digitalestadBCO@rotterdam.nl.