Samen met
Samen met de stad
de stad
De gemeente Rotterdam heeft grote ambities als het gaat om digitalisering. Een van die ambities is om Rotterdam voorbeeldstad te laten zijn in een digitale wereld. Maar hoe zijn antwoorden te vinden op steeds nieuwe vragen? Hoe zijn oplossingen te ontwikkelen voor veelomvattende en complexe problemen?
De antwoorden hierop bedenkt Rotterdam samen met partners in de stad en in de regio. Succesvol zijn in een digitale wereld, een mooie en uitdagende opgave, kan uitsluitend in samenwerking. Meer weten? Lees hieronder verder.
De initiatieven op deze pagina:
Rotterdam van de toekomst
Het programma Digitale Stad brengt het fysieke, sociale en digitale Rotterdam samen in één 3D-versie van de stad, de ‘digitale tweelingstad’. Het programma doet dat niet alleen. Zij werken nauw samen met bedrijven, kennisinstellingen en bewoners. Lees hieronder twee voorbeelden van het programma Digitale Stad.

Meer inzicht in duurzaamheid
Onderdeel van Digitale Stad is de 3D Digital Twin: een 3D-kopie van de stad Rotterdam, aangevuld met actuele gegevens over de stad. Er is nu ook de Digital Twin Duurzaamheid, die informatie over duurzaamheidsvraagstukken inzichtelijk maakt. Het gaat bijvoorbeeld om de verwachte elektriciteitsopbrengst, de zogenaamde zonnepotentie, van daken en de mate van energiebesparing van verschillende gebouwen. De Digital Twin Duurzaamheid onderzoekt bovendien hoe Rotterdammers inzicht willen krijgen in hun duurzaamheidsgegevens. En ook hoe zij zelf gegevens kunnen aandragen.
Gebruiksgemak bij aanvraag bouwvergunning
Bij de aanvraag van een bouwvergunning levert de aanvrager vaak veel berekeningen en tekeningen aan. Het controleren daarvan kost veel tijd. Digitale Stad ontwikkelt een systeem waarbij de vergunningaanvrager een digitaal 3D-model van het gebouw aanlevert. De gemeente plaatst dit in het 3D-model van Rotterdam: de Digital Twin. De gemeente beoordeelt vervolgens of het gebouw aan de bouwregels voldoet en hoe het in de omgeving past. Zo maakt de gemeente voor iedereen de vergunningscontrole beter, inzichtelijker en efficiënter.
Vergunningen aanvragen
Meedoen via Mijn Rotterdam
Mijn Rotterdam is de website waar Rotterdammers kunnen meedoen, meepraten en meebeslissen over projecten en plannen die invloed hebben op hun wijk en directe leefomgeving. Bewoners maken een profiel aan en geven hun voorkeuren door, bijvoorbeeld over thema’s, gebieden en wijken. Zij kunnen meedoen door onder andere een poll in te vullen, argumenten voor of tegen stellingen te geven of hun mening te geven over omgevingsplannen. Ook kunnen bewoners via Mijn Rotterdam bewonersinitiatieven indienen. Daarnaast is het mogelijk voor de wijkraden om bewoners in de wijk te betrekken bij wat er leeft in de wijk.

De steeds slimmere stad
Een Smart City (slimme stad) maakt gebruik van technologie zoals data en algoritmes om effectiever beleid te bedenken en de dienstverlening te verbeteren. Ook het beheer en de inrichting van de buitenruimte is zo slimmer te organiseren. Dit biedt kansen voor een prettigere leefomgeving voor Rotterdammers. Denk aan verkeerslichten die voor fietsers en voetgangers bij regen sneller op groen springen of sensoren die een seintje geven als een afvalcontainer vol is. Lees hieronder meer over het initiatief Living Lab Sensible Sensor.

Living Lab Sensible Sensor
In het Living Lab Sensible Sensor, onderdeel van Smart City, is met bewoners, bedrijven en onderwijsinstellingen ervaring opgedaan met sensoren in de buitenruimte. Voorbeelden daarvan zijn De Luchtclub en de CENT-R. Met de Luchtclub vult de gemeente informatie over de luchtkwaliteit aan met metingen van bewoners. Dat geeft de gemeente ook een beeld over hoe Rotterdammers hun omgeving ervaren. De CENT-R is een circulaire en modulaire straatkast met een glasvezel- en elektriciteitsaansluiting voor het samenvoegen van functies en sensortoepassingen. De CENT-R maakt het mogelijk om vanuit één kast gelijktijdig elektrische auto’s op te laden, de straatverlichting te bedienen en andere sensoren toe te passen als bewoners of bedrijven dat zouden wensen.

“Terwijl je aan een oplossing werkt, ontwikkelt het vraagstuk zich door. En kan je oplossing dus al verouderd zijn. Daarom moet je voortdurend je oplossing heroverwegen. Alleen dan heb je een juist antwoord op het vraagstuk.”
Arjan Meurs - Hoofd Chief Digital Office bij Stadsontwikkeling
Kom schitteren in VONK!
VONK is hét innovatiecentrum in het Timmerhuis. In VONK komen medewerkers van de gemeente Rotterdam, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, bewonersorganisaties en startups met een maatschappelijke missie samen. VONK is de plek om elkaar te ontmoeten en samen nieuwe technologieën te ontdekken, te bedenken en te ontwerpen. Onze inzet is Rotterdam nog beter, duurzamer en mooier te maken. Laat je inspireren op vonkrotterdam.nl.
Geïnteresseerd geraakt en heb je een idee voor meer digitalisering in jouw cluster?
Neem dan contact op met de strategische informatie adviseur (SIA) van jouw cluster. Bekijk het overzicht van SIA’s per cluster op de pagina RIO-groep Rotterdam digitaal.