Meer informatie
Koloniaal Rotterdam laat je kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam. Dit boek wil ‘halen en brengen’ omzetten in ‘verhalen en samenbrengen’. Dat begint met interesse in de eigen en elkaars geschiedenis.
De Rotterdamse gemeenteraad nam op 14 november 2018 de motie ‘Rotterdams slavernijverleden geeft inzicht en verbindt’ aan van toenmalig PvdA-raadslid Peggy Wijntuin. De motie verzocht het college van burgemeester en wethouders om onderzoek te laten doen naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.
Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV) voerde dat onderzoek uit en presenteerde in 2020 de resultaten in drie boeken:
- Het koloniale verleden van Rotterdam, onder redactie van Gert Oostindie.
- Rotterdam in slavernij, Alex van Stipriaan.
- Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging, onder redactie van Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden.
Uit deze boeken komt naar voren dat de koloniale en slavernijgeschiedenis voor Rotterdam en voor miljoenen bewoners van de koloniën van bepalende betekenis is geweest.
- Rotterdamse burgemeesters en bestuurders, ondernemers en zeevaarders waren vanaf 1600 direct betrokken bij kolonisatie, slavenhandel en slavernij. Zij namen deel aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC) of particuliere initiatieven om winst te maken met de koloniën.
- Rotterdamse reders, handelaren, fabrikanten die tropische landbouwproducten verwerkten en investeerders hebben geprofiteerd van hun betrokkenheid bij kolonialisme en slavernij.
- Uit de kringen van Rotterdamse bestuurders en ondernemers zijn weinig ethische bezwaren bekend tegen slavenhandel, slavernij of het kolonialisme op zich. Maar er zijn altijd Rotterdammers geweest die er zich tegen hebben verzet.
- Koloniaal geweld, slavernij, onderdrukking en uitbuiting steunden op racistische denkbeelden over Westerse superioriteit en niet-Westerse minderwaardigheid. Vanaf 1900 stelde de Nederlandse overheid zich ten taak iets terug te doen voor de koloniën door er beschaving en vooruitgang te brengen.
- De erfenis van de koloniale geschiedenis werkt in materieel en mentaal opzicht nog steeds door in het Rotterdam van nu.
Koloniaal Rotterdam is een losse bewerking van bovengenoemd onderzoek. De publicatie geeft een beknopt en toegankelijk overzicht van het koloniale verleden en verbindt het met het heden.