8/12
  • Pages
01 Cover
02 Voorwoord
03 De erfenis van het koloniale verleden
04 Schippers, makers en bankiers
05 Rotterdam en het systeem van slavernij
06 Beeldbepalers
07 Stad in beweging
08 Vooruitblik
09 Belangrijke momenten en periodes
10 Woordenlijst
11 Colofon
12 Meer informatie

Vooruitblik

In Rotterdam is niet alleen alles groot, alles is ook in beweging. Het water, de wind, de scheepvaart en, bij hoge uitzondering, zelfs De Hef. Deze Rotterdamse dynamiek inspireert jonge kunstenaars om hun koloniale erfenis te onderzoeken. In hun werk maken zij van het koloniale verleden een verhaal van vandaag dat perspectief biedt op een toekomst waarin Rotterdammers zich met de stad en met elkaar blijven verbinden.

Tarona laat in haar fotoserie Hedendaagse Helden (2020) de omstreden koloniale helden links liggen. Zij zet de spotlights op eigentijdse helden, zoals fotograaf Stacii Samidin, die ‘geradicaliseerde‘ groepen in beeld brengt en Aruna Vermeulen, de directeur van het HipHopHuis, dat straat- en boekenkennis over hiphop doorgeeft aan nieuwe generaties. Samidin en Vermeulen prikkelen jonge makers om met nieuwe vormen, taal en beeld bij te dragen aan een inclusieve toekomst.

Aruna Vermeulen en Stacii Samidin uit de serie Hedendaagse Helden, 2020 (Tarona)

Dean Bowen was de Stadsdichter van Rotterdam in 2019 - 2020. Als eerste dichter van kleur wilde hij de stad op een andere manier naar zichzelf laten kijken. Tijdens zijn stadsdichterschap voerde het kunstcollectief Helden van Nooit ook in Rotterdam protestacties uit. Zij bewerkten koloniale gedenktekens in de openbare ruimte met rode handafdrukken en zwarte en witte doeken. Bowen schreef het gelijknamige gedicht om dit protest een plek te geven in het collectieve geheugen. Want wie wil bouwen aan een gemeenschap, moet ruimte maken voor de verhalen van de ander.

Helden van nooit

zoek een nacht

in Rotterdam

wanneer de wereld fikt

vind jezelf

in crimineel verrijkte bodem

waar zij je een invasieve soort noemen

en bloei op

vergeet nooit

hoe de wortels zich strekken

naar andere klimaten

pareer de verhalen

die eeuwen vergulden

er is teveel dor

in dit hof genegeerd

we herkennen het gif

de droge bodem

inheemse soorten

inheemse ziekten

in de zaden verspreid

schrijf dief

om hen te laten weten wat ontnomen is

schrijf killer

om eenzelfde reden

elk huis draagt een naam

elke naam draagt haar sporen

geef iets wits (met -th geschreven)

een rood gevlekt aangezicht

als herinnering aan het zwijgen

dat tegen een stad afketst

werp de sokkels omver

die ze plaatsten in het hof

voor helden van een selectief publiek

ontregelen is spreken

voor de naamlozen

dwingt ook het onkruid

mee te veren met een nieuwe wind

Stadsgedicht#5, 2020 (Dean Bowen)

Naomi King is een vrouw met een drive: mensen bij elkaar brengen. Weg met de eilandjes, weg met de bubbels, want daar bouw je geen stad mee op. Als community artist maakt ze graag muurkunst in de openbare ruimte. Kleiner van formaat zijn haar digitale en analoge mixed media illustraties, waarvan ze er een aantal speciaal voor dit boek heeft gemaakt. Ook hierin is ze op zoek naar verbinding tussen verschillende groepen. Naomi ziet haar werk als een stil eerbetoon aan haar vader, nazaat van Surinaamse marrons, en aan de nazaten van alle andere slaafgemaakte mensen.

2022 (Naomi King)